Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

7 eindejaarstips voor je ZZP boekhouding | jaarwisseling tips ZZP | Boekhouder | Boekhoudprogramma

7 eindejaarstips voor je ZZP boekhouding

Het einde van het jaar nadert, en wat voor een jaar.. 2020 zullen we niet snel vergeten. Misschien ben jij nu lekker vakantie aan het vieren, of ben je tussen de feestdagen door toch nog stiekem druk aan het werk. Het is in elk geval super verstandig van je dat je deze 7 eindejaarstips voor je ZZP boekhouding nog even doorleest. Zo kun jij weer met een schone lei het nieuwe jaar in.

1. Check of het hele jaar compleet in je boekhouding staat

Heb jij je administratie helemaal bijgewerkt? Niets is zo vervelend om het nieuwe jaar te beginnen met een achterstand. Zorg er dus voor dat je nog snel even je boekhouding bijwerkt als je dat nog niet had gedaan. Dan kun je in januari snel je btw aangifte doen en heb je meteen ook de belangrijkste gegevens compleet voor de inkomstenbelasting.

2. Check of alle investeringen in je boekhouding staan

Naast dat het belangrijk is dat je heel 2020 in je administratie compleet hebt kan het ook zo zijn dat je in eerdere jaren investeringen hebt gedaan. Bedrijfsmiddelen die langer dan één jaar meegaan moet je afschrijven. Denk bijvoorbeeld aan de telefoon die je vorig jaar al had gekocht. Afschrijven doe je in minstens 5 jaar, en daardoor zijn ook investeringen uit eerdere jaren van belang. Zorg er dus voor dat deze ook in je boekhouding staan zodat je boekhouder hier rekening mee kan houden bij de inkomstenbelasting.

3. Werk de betalingen bij

Heb je ook al je betalingen al goed bijgewerkt in je boekhoudprogramma? Het kan natuurlijk zo zijn dat je facturen uit hebt staan die pas in het nieuwe jaar worden betaald. Of natuurlijk andersom, dat jij zelf van plan bent om een aantal openstaande facturen in het nieuwe jaar te betalen. Dat is helemaal niet erg, maar dit is wel erg belangrijk voor de inkomstenbelasting. Bij de inkomstenbelasting moet je namelijk een balans opstellen. Daarin komen onder andere de debiteuren en crediteuren terug tijdens de jaarwisseling. Oftewel: openstaande betalingen en vorderingen. Pak dus even je bankrekening erbij en zorg dat je betalingen tijdens de jaarwisseling goed zijn bijgewerkt.

4. Tel eventuele voorraad

Als jij bijvoorbeeld een webshop hebt dan zul je ongetwijfeld een voorraad bijhouden. In tegenstelling tot wat vele ondernemers denken zorgt het inkopen van nieuwe voorraad niet meteen voor een verlaging van je winst. Een voorraad is namelijk een bezitting, en ook bezittingen staan op je balans. Voor de inkomstenbelasting is het belangrijk om de (inkoop)waarde van je voorraad te weten op 31 december. Check dit dus goed, schrijf het op en geef het door aan je boekhouder. Voor alle Paperdork klanten: jullie ontvangen voor de inkomstenbelasting een aanvullende vragenlijst waar dit één van de vragen zal zijn.

5. Maak een screenshot van je cryptoportfolio op 1 januari

Voor het privé onderdeel van de inkomstenbelasting wordt ook gekeken naar je vermogen. Wanneer je belegt dan gaat dit normaal gesproken via gereguleerde brokers waarvan de waarde van je beleggingsrekening automatisch wordt doorgegeven aan de Belastingdienst. Beleg jij ook in Bitcoin of andere cryptovaluta? Dan is de Belastingdienst hier niet automatisch van op de hoogte en is het dus jouw eigen verantwoordelijkheid om dit bij de inkomstenbelasting door te geven. De peildatum is 1 januari in het jaar van de aangifte. Maak dus op 1 januari even een screenshot van de waarde van je portfolio, die heb je nodig voor de inkomstenbelasting over 2021.

6. Zet geld opzij voor de inkomstenbelasting

Misschien wel de minst leuke aangifte van het jaar: de inkomstenbelasting. Niet alleen omdat de aangifte vrij lastig is als ondernemer, ook omdat je over het algemeen behoorlijk wat belasting moet betalen. En wat je dan zeker niet wilt is dat je voor verrassingen komt te staan. Nu jij precies weet wat je dit jaar hebt omgezet en uitgegeven kun je een vrij goede schatting maken van wat je aan inkomstenbelasting moet gaan betalen. Je kunt er meer over lezen in deze blog of je berekent het nog nauwkeuriger in onze rekenhulp voor ondernemers. Zet dit geld opzij, want het zal zeker nog wel een half jaartje duren voor je dit daadwerkelijk moet gaan betalen.

7. Bedenk of het nog handig is om een investering te doen voor de KIA

De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is een regeling waarbij je belastingvoordeel krijgt als je in een kalenderjaar voor meer dan €2400 (2022) aan investeringen doet. Dat moeten investeringen zijn in een bedrijfsmiddel waarvan de kosten minstens €450 exclusief btw zijn en die langer dan één jaar meegaan. Heb je nou dit jaar al €2000 aan dit soort investeringen gedaan? En is je laptop aan vervanging toe? Wilde je nog een nieuwe dure lens voor je fotografie of twijfel je over een elektrische fiets? Dan kan het nu een slim moment zijn om die investering nog te doen.

En nu weer aan de champagne met oliebollen, you deserve it ? Fijne jaarwisseling allemaal!

Meet Marc! Met een achtergrond in accountancy en als officieel Registeraccountant is Marc zonder twijfel de baas der cijferbazen en één van Paperdork’s oprichters. "Ik hoorde zoveel mensen om me heen die grootse dromen hadden om te ondernemen, maar dit vanwege financiële verplichtingen en administratie nooit hebben gedaan. Te ingewikkeld, zeiden ze." Dromen zijn er om waar te maken, en boekhouding mag voor ZZPers zeker geen obstakel vormen! Inmiddels is Marc super trots op Paperdork, en krijgt hij elke dag weer energie van de mede-ondernemers die hij mag ontmoeten én helpen.

Plaats reactie