Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Prinsjesdag 2022: de gevolgen voor ZZP in 2023

Prinsjesdag 2022: wat zijn de gevolgen voor de ZZP’er in 2023?

20 september 2022 – Het is Prinsjesdag. We krijgen dan niet alleen een inkijkje in de economie, ook horen we de nieuwe (belasting)plannen. Dit keer stond er vanwege de hoge inflatie zelfs extra hoge druk op. Er zijn ook altijd een aantal wijzigingen die gevolgen hebben voor ZZP’ers in 2023. In dit artikel geven we je een samenvatting van alle gevolgen van Prinsjesdag 2022 voor de ZZP’er in 2023. Zo weet jij alvast wat jij in het nieuwe jaar kunt verwachten.

Belastingplan 2023 voor zzp’ers

Vorig jaar was er sprake van een demissionair kabinet, en waren de wijzigingen tijdens Prinsjesdag beperkt. Dit keer is dat heel anders. Vanwege allerlei externe factoren is de inflatie dit jaar enorm opgelopen, en daarmee ook de druk op het kabinet om daar iets aan te doen. Het Belastingplan van 2023 is inmiddels uitgelekt naar de media, met daarin ook een aantal belangrijke wijzigingen voor zzp’ers. Wij sommen ze voor jullie op.

Afschaffing middelingsregeling

Op dit moment is het nog mogelijk om na het ontvangen van je definitieve aanslag inkomsten je inkomen te middelen. Je berekent dan als het ware een gemiddeld inkomen over een tijdvak van 3 jaar, en op basis daarvan wordt bepaald hoeveel belasting je had moeten betalen. Dat was gunstig voor mensen met een sterk wisselend inkomen, die daardoor belasting konden besparen. Vanaf 2023 wordt de middelingsregeling echter afgeschaft.

Verlaging zelfstandigenaftrek

Als zzp’er heb je recht op de zelfstandigenaftrek als je voldoet aan het urencriterium. De zelfstandigenaftrek wordt de laatste jaren afgebouwd en dat zal nog even doorgaan. Vanaf 2023 wordt de fiscale aftrekpost met stappen van €650 per jaar afgebouwd naar €1.200 in 2030. Ook in 2023 gaat de zelfstandigenaftrek al flink naar beneden. In 2022 bedraagt de zelfstandigenaftrek nog €6.310, in 2023 bedraagt de zelfstandigenaftrek €5.030. De arbeidskorting wordt daarentegen wel verhoogd, echter dit is een korting waar alle werkende Nederlanders recht op hebben.

Verhoging kilometervergoeding

Met de stijgende brandstofprijzen is ook de kilometervergoeding van €0,19 per kilometer inmiddels achterhaald. Vanaf 1 januari 2023 wordt de kilometervergoeding verhoogd naar €0,21 per kilometer. Vanaf 2024 wordt deze vergoeding naar verwachting nog verder verhoogd naar €0,22 per kilometer. Zorg er dus voor dat je dit vanaf volgend jaar goed verwerkt in je administratie. Let wel op: je mag dit alleen doen indien je een auto of fiets gebruikt die niet op de zaak staat.

Btw van zonnepanelen verdwijnt

Op dit moment zit er nog btw op zonnepanelen. In eerste instantie heeft dat misschien niet zoveel met jou als ondernemer te maken, maar dat kan toch het geval zijn. Je kunt namelijk op dit moment de btw op zonnepanelen terugvragen, maar dat doe je door je in te schrijven met een eenmanszaak en vervolgens in de KOR regeling te gaan. Dat zorgt voor veel verwarring en extra rompslomp bij ondernemers. Vanaf 2023 verdwijnt gelukkig de btw op zonnepanelen. Dat is voor de aanschaf van zonnepanelen dus heel fijn! MAAR let op: voor de teruglevering van de stroom blijf je wel btw ondernemer. Daarvoor kan het dus nog steeds van invloed zijn op je eenmanszaak!

Afschaffing van de FOR

De oudedagreserve (beter bekend als de FOR) wordt vanaf 1 januari 2023 afgeschaft. De FOR is/was een methode om geld opzij te zetten voor je pensioen. Persoonlijk waren wij al niet zo’n fan van deze regeling. Het kon je veel geld besparen, maar dit moet je altijd op een later moment terugbetalen (belastingverschuiving). Dat laatste beseften heel veel mensen zich niet, waardoor het nare verrassingen kon veroorzaken. Wij zijn dus blij dat deze regeling wordt afgeschaft en geen verwarring meer kan veroorzaken. In plaats van de FOR zijn er gelukkig nog genoeg andere mogelijkheden om je pensioen (met belastingvoordeel) te regelen.

Maak jij op dit moment gebruik van de FOR? Dan kun je dit jaar nog een bedrag toevoegen. Houd er echter wel rekening mee dat je de FOR op een bepaald moment moet overzetten naar lijfrente. Nu de FOR gaat stoppen, kan het een goed moment zijn om dat dan te doen. Maar als je al gebruik maakt van de FOR kun je er ook voor kiezen om deze te laten staan.

Verhoging jaarruimte

De jaarruimte bepaalt welk deel van je inkomen je – met belastingvoordeel – mag inleggen voor je pensioen. Meer inleggen mag altijd, maar dan ontvang je over dat deel geen fiscaal voordeel in je inkomstenbelasting. De jaarruimte was 13,3%, maar wordt vanaf 2023 verruimd naar 30%. Een behoorlijke stijging dus! Dat betekent dus ook dat je fors meer fiscaal voordeel kunt ontvangen. Ben je benieuwd wat jouw jaarruimte is? Dan kun je dat met deze tool berekenen.

Verlaging van box 1

De eerste schijf van Box 1 van de inkomstenbelasting wordt in 2023 verlaagd. De verlaging gaat van 37,07% naar 36,93%. In box 1 valt onder andere de winst die je hebt gemaakt met je eenmanszaak of VOF. Daarnaast zitten in deze box ook je eventuele koopwoning (hypotheekrenteaftrek) en salaris uit loondienst.

Verhoging VPB & verhoging box 2

Eigenlijk is deze regel in eerste instantie niet relevant voor eenmanszaken en VOF’s, omdat deze betrekking heeft op de belasting die BV’s en grootaandeelhouders betalen. Die belasting gaat namelijk in beide gevallen relatief gezien fors omhoog. Maar: het kan toch wel degelijk van invloed zijn. Er is namelijk een omslagpunt waarbij het (fiscaal gezien) aantrekkelijker is om van een eenmanszaak naar een BV over te stappen. Dat omslagpunt werd ieder jaar lager, maar zal nu naar verwachting weer wat hoger komen te liggen. We zullen jullie hierover later meer concreet informeren.

Wijzigingen box 3

Eind 2021 is er een uitspraak van de Hoge Raad geweest die grote invloed heeft op de werking van Box 3. Dit is de box van de inkomstenbelasting waarin je belasting betaalt over je vermogen, zoals spaartegoeden, beleggingen en crypto’s. Op dit moment betaalde je belasting op basis van een fictief rendement op de waarde van je vermogen op 1 januari. Dit bleek in strijd met Europese wetgeving. Vanaf 2026 zal deze box daardoor wijzigen, en moet je belasting gaan betalen over een reëel rendement in plaats van fictief rendement. In de tussentijd zal er overbruggende wetgeving voor box 3 gaan komen.

Wel is al bekend dat het heffingsvrij vermogen in box 3 ook zal worden aangepast. Dat is het totale bedrag aan vermogen waarover je geen belasting hoeft te betalen. Pas als je vermogen boven deze drempel komt, betaal je over dat deel belasting. Het heffingsvrije vermogen is voor menen zonder fiscaal partner nu €50.650 en wordt vanaf 2023 verhoogd naar €57.000. Voor mensen met een fiscaal partner wordt het heffingsvrije vermogen verhoogd van €101.300 tot €114.000.

Prinsjesdag 2022 zzp in 2023

Heb je naar aanleiding van de wijzigingen die deze Prinsjesdag zijn aangekondigd nog vragen? Of ben je benieuwd wat voor jou concreet de gevolgen zijn? Neem dan contact op met je cijferbaas. In de loop van 2023 zal ook de rekenhulp worden geupdate met de nieuwe cijfers.

Meer laagdrempelige belastingtips?

Plaats reactie